Projekt

Beszélgessünk tabuk nélkül – tudatformálás segítőkutyák bevonásával

A projektünk elsődleges célja az esélyegyenlőség elvének újszerű, innovatív módon történő megismertetése. Segítőkutyáink bevonásával pozitív, érdekes és befogadó szemléletű megközelítéssel tudjuk közelebb hozni az esélyegyenlőség fogalmát a társadalom számára. A különböző sérüléssel élők helyzetének bemutatása segítőkutyáik révén, nyitott megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli sok esetben a társadalom.

Önkéntes segítőkutya-gazdák aktivizálásával mutatjuk be saját élményeken keresztül:

 • mit jelent a fizikai és az infokommunikációs akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérüléssel élők számára,
 • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élők,
 • hogyan tudnak mások segítséget nyújtani számukra,
 • hogyan könnyítik meg az életüket a segítőkutyáik,
 • miben különböznek, és miben egyeznek a sérülési típusok,
 • és a legfontosabb tanulság: a sérülések ellenére a nem fogyatékosokkal együtt közös a világunk.

Társadalmi szemléletformáló programok

 1. Óvodai tudatformáló tevékenység

Különböző sérüléssel élő gazdák és segítőkutyáik látogatását valósítjuk meg óvodai csoportokban. Az óvodai tevékenységünk célja nem csak a fogyatékosok integrációjának elősegítése, hanem az ép kisgyermekek szociális kompetenciájának fejlesztése. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve az alábbi elemekre helyezzük a hangsúlyt:

 • interaktív segítőkutya-bemutató,
 • milyen sportot tudnak játszani gazdák és kutyák együtt (pl. agility, frizbi, labdaterelés),
 • érdekes trükkök mutatása a kutyákkal együtt (pl. pacsi, forgás, tolatás, hangadás kézjelre),
 • játékos élményfoglalkozás: kutya simogatás, etetés, sétáltatás (pl. hogyan kell egy segítőkutyához viszonyulni), játékelrejtés-kutyás keresés.
 1. Iskolai tudatformáló tevékenység

Programunk célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadóink és terápiás kutyafelvezetők közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének elősegítéséhez. A program keretén belül különböző sérüléssel élő gazdák és segítőkutyáik látogatását valósítjuk meg közintézményekben, tanintézményekben, és ezen foglalkozások során többféle sérüléssel ismertetnénk meg a diákokat és az érdeklődőket.

Az érzékenyítő programunk célja nem csak a fogyatékosok integrációjának elősegítése, hanem az ép, iskolás gyermekek szociális készségének fejlesztése (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia, együttműködő készség), személyiség-, közösségfejlesztés.

Törekszünk a változatosságra és a különböző igények figyelembevételére: a speciális tanóránk módszerei között szerepelnek interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések, segédeszközök kipróbálásának lehetősége, közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel” (pl. paraagility akadálypálya), valamint egy rövid segítőkutya-bemutatót is láthatnak a tanulók.

Jelentkezési felhívást tervezünk közzétenni (pl. az Egyesület közösségi oldalain keresztül), és a beérkezett, kitöltött űrlapok értékelése alapján választanánk ki azokat az óvodákat és iskolákat, melyekhez jelen projekt keretében tudunk ellátogatni.

Konferencia

A rendezvényre több szervezet képviselőit tervezünk meghívni meg előadásra és kerekasztal-beszélgetésre.