Pályázati felhívás intézmények számára

Szeptember 15-én éjfélkor lezárult az iskoláknak szóló pályázat beadási határideje. Köszönjük a sok jelentkezést, munkatársaink elkezdték a feldolgozásukat. Hamarosan jelentkezünk!

Fotók: Kohut Árpád

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával térítésmentes szakmai érzékenyítő programsorozatot valósít meg a 2016-17-es tanévben, melyhez várja együttműködő óvodák és iskolák jelentkezését (minden nyertes intézménybe egyszer látogatunk el).

A PROGRAM LEÍRÁSA

A program célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadóink közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének biztosításához. A program keretén belül a különböző fogyatékossággal élő gazdák és segítőkutyáik óvodai és iskolai intézményeket látogatnak meg, és ezen foglalkozások során többféle sérüléstípussal ismertetik meg az érdeklődőket. A sérüléssel élők helyzetének bemutatása – a segítőkutyáik révén – nyitott megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli még sok esetben a társadalom.

A tréningen saját élményeken keresztül mutatjuk be:

  • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérüléssel élők számára,
  • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élők,
  • hogyan tudnak mások segítséget nyújtani számukra,
  • miben különböznek, és miben egyeznek az egyes sérüléstípusok,
  • a sérülések ellenére az épekkel közös a világunk.

Célunk nem csak a fogyatékosok társadalmi integrációjának elősegítése, hanem az ép gyermekek szociális készségének fejlesztése (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia), személyiség-, közösségfejlesztés. Törekszünk a változatosságra és a különböző igények figyelembevételére: a speciális foglalkozásunk módszerei között szerepelnek interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések, segédeszközök kipróbálásának lehetősége, közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel” (pl. paraagility akadálypályán), valamint egy rövid segítőkutya-bemutatót is láthatnak a gyermekek.

Egy intézményben, a fogyatékossággal élő gazdák és a segítőkutyák kapacitásától függően, akár 2 foglalkozást is tudunk vállalni (2×45 perc).

A program felépítése óvodák esetében (összesen 2 foglalkozás)

2 db 45 perces óvodai érzékenyítő foglalkozás (egy ilyen programon 35-40 gyermek, vagyis a két foglalkozáson összesen 70-80 óvodás tud részt venni).

Fényképek itt találhatók.

A program felépítése iskolák esetében (összesen 2 foglalkozás)

1 db 45 perces segítőkutya-bemutató nagy létszámú közönség számára (a létszámot a csupán a helyszínben rejlő lehetőségek korlátozzák: fontos azonban, hogy annyi tanuló tud résztvenni a segítőkutya-bemutatón, ahányan kényelmesen beférnek úgy, hogy a fogyatékossággal élő gazdáknak és a segítőkutyáknak is marad legalább 30-40 nm-nyi hely a program megtartásához).

Képek néhány bemutatónkról.

1 db 45 perces iskolai érzékenyítő tréning egy osztályközösség számára (20-30 fő). A csoportdinamika befolyásolja a programunk sikerességét, így osztályokat összevonni, bontani nem tudunk, ezt a tematikát egy osztályközösség számára építettük fel.

Fotók az iskolai érzékenyítő programunkról.

+AJÁNDÉK MESEKÖNYV

A nyertes intézményeket megajándékozunk egy “Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!” című mesekönyvvel is (www.mesekonyv.segitokutya.net).

PÁYÁZÓK KÖRE

Budapesti és vidéki intézmények egyaránt (részvételi kör: az intézmény döntése szerinti óvodai csoportok illetve iskolai osztályok).

A PROGRAM HELYSZÍNE

A segítőkutyák bevonásával tartott egy-egy foglalkozást az adott, nyertes fogadó intézmény épületében bonyolítjuk le (pl. tornaterem, osztályterem).

IDŐKERET

Egyesületünk e pályázat keretében a 2016-os évben összesen 5 intézményt (összesen 10 foglalkozás) látogat meg úgy, hogy az nem jelent anyagi terhet a fogadó intézmények számára.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2016. szeptember 15.

A JELENTKEZÉS MENETE

A felhívás és a hozzá kapcsolódó online jelentkezési lap elérhető idekattintva, ezt kérjük kitölteni. A szakmai és gazdasági szempontú értékelést követően a honlapunkon olvasható majd a programba bekerült intézmények listája, ezenkívül minden intézmény a megadott email címen értesítést kap a döntéssel kapcsolatban. A programban való részvételhez írásos intézményvezetői hozzájárulás szükséges (együttműködési megállapodás). Az értékelés lezárultjával kapcsolattartónk emailben keresi meg Önöket. Amennyiben a hozzájárulás nem érkezik vissza a kapcsolatfelvételtől számított 10 napon belül, akkor az Egyesület más pályázót választ.

Az értékelés szempontjai:

  • motiváció
  • intézmény földrajzi elhelyezkedése (a rendelkezésre álló útiköltség-keret miatt)
  • előnyt jelenthet: a parkolóból akadálymentesen megközelíthető terem és kerekesszékkel is használható mosdó van az intézményben vagy az iskola környékén

JELENTKEZÉSI LAP elérhető ide kattintva.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Honlapunkon: www.segitokutya.net

Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/segitokutya

Emailben: Loványi Eszter (lovanyieszter@segitokutya.net)