Pályázat

Gratulálunk a nyerteseknek! 🙂

1. Szabadszállási Általános Művelődési Központ, Szabadszállás

2. Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskola, Pilisjászfalu

3. Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Enying

4. Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Vésztő

5. Padányi Katolikus Iskola, Veszprém

Szeptember 15-én éjfélkor lezárult az iskoláknak szóló pályázat beadási határideje. Köszönjük a sok jelentkezést, munkatársaink elkezdték a feldolgozásukat. Hamarosan jelentkezünk!

Fotók: Kohut Árpád

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával térítésmentes szakmai érzékenyítő programsorozatot valósít meg a 2016-17-es tanévben, melyhez várja együttműködő óvodák és iskolák jelentkezését (minden nyertes intézménybe egyszer látogatunk el).

A PROGRAM LEÍRÁSA

A program célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadóink közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének biztosításához. A program keretén belül a különböző fogyatékossággal élő gazdák és segítőkutyáik óvodai és iskolai intézményeket látogatnak meg, és ezen foglalkozások során többféle sérüléstípussal ismertetik meg az érdeklődőket. A sérüléssel élők helyzetének bemutatása – a segítőkutyáik révén – nyitott megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli még sok esetben a társadalom.

A tréningen saját élményeken keresztül mutatjuk be:

  • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérüléssel élők számára,
  • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élők,
  • hogyan tudnak mások segítséget nyújtani számukra,
  • miben különböznek, és miben egyeznek az egyes sérüléstípusok,
  • a sérülések ellenére az épekkel közös a világunk.

Célunk nem csak a fogyatékosok társadalmi integrációjának elősegítése, hanem az ép gyermekek szociális készségének fejlesztése (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia), személyiség-, közösségfejlesztés. Törekszünk a változatosságra és a különböző igények figyelembevételére: a speciális foglalkozásunk módszerei között szerepelnek interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések, segédeszközök kipróbálásának lehetősége, közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel” (pl. paraagility akadálypályán), valamint egy rövid segítőkutya-bemutatót is láthatnak a gyermekek.

Egy intézményben, a fogyatékossággal élő gazdák és a segítőkutyák kapacitásától függően, akár 2 foglalkozást is tudunk vállalni (2×45 perc).

A program felépítése óvodák esetében (összesen 2 foglalkozás)

2 db 45 perces óvodai érzékenyítő foglalkozás (egy ilyen programon 35-40 gyermek, vagyis a két foglalkozáson összesen 70-80 óvodás tud részt venni).

Fényképek itt találhatók.

A program felépítése iskolák esetében (összesen 2 foglalkozás)

1 db 45 perces segítőkutya-bemutató nagy létszámú közönség számára (a létszámot a csupán a helyszínben rejlő lehetőségek korlátozzák: fontos azonban, hogy annyi tanuló tud résztvenni a segítőkutya-bemutatón, ahányan kényelmesen beférnek úgy, hogy a fogyatékossággal élő gazdáknak és a segítőkutyáknak is marad legalább 30-40 nm-nyi hely a program megtartásához).

Képek néhány bemutatónkról.

1 db 45 perces iskolai érzékenyítő tréning egy osztályközösség számára (20-30 fő). A csoportdinamika befolyásolja a programunk sikerességét, így osztályokat összevonni, bontani nem tudunk, ezt a tematikát egy osztályközösség számára építettük fel.

Fotók az iskolai érzékenyítő programunkról.

+AJÁNDÉK MESEKÖNYV

A nyertes intézményeket megajándékozunk egy “Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!” című mesekönyvvel is (www.mesekonyv.segitokutya.net).

PÁYÁZÓK KÖRE

Budapesti és vidéki intézmények egyaránt (részvételi kör: az intézmény döntése szerinti óvodai csoportok illetve iskolai osztályok).

A PROGRAM HELYSZÍNE

A segítőkutyák bevonásával tartott egy-egy foglalkozást az adott, nyertes fogadó intézmény épületében bonyolítjuk le (pl. tornaterem, osztályterem).

IDŐKERET

Egyesületünk e pályázat keretében a 2016-os évben összesen 5 intézményt (összesen 10 foglalkozás) látogat meg úgy, hogy az nem jelent anyagi terhet a fogadó intézmények számára.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2016. szeptember 15.

A JELENTKEZÉS MENETE

A felhívás és a hozzá kapcsolódó online jelentkezési lap elérhető idekattintva, ezt kérjük kitölteni. A szakmai és gazdasági szempontú értékelést követően a honlapunkon olvasható majd a programba bekerült intézmények listája, ezenkívül minden intézmény a megadott email címen értesítést kap a döntéssel kapcsolatban. A programban való részvételhez írásos intézményvezetői hozzájárulás szükséges (együttműködési megállapodás). Az értékelés lezárultjával kapcsolattartónk emailben keresi meg Önöket. Amennyiben a hozzájárulás nem érkezik vissza a kapcsolatfelvételtől számított 10 napon belül, akkor az Egyesület más pályázót választ.

Az értékelés szempontjai:

  • motiváció
  • intézmény földrajzi elhelyezkedése (a rendelkezésre álló útiköltség-keret miatt)
  • előnyt jelenthet: a parkolóból akadálymentesen megközelíthető terem és kerekesszékkel is használható mosdó van az intézményben vagy az iskola környékén

JELENTKEZÉSI LAP elérhető ide kattintva.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Honlapunkon: www.segitokutya.net

Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/segitokutya

Emailben: Loványi Eszter (lovanyieszter@segitokutya.net)